От бюджета на съдебната система бяха взети 20 милиона лева и

...
От бюджета на съдебната система бяха взети 20 милиона лева и
Коментари Харесай

Бюджетна комисия взе 20 млн.лв. от съдебната система и 2 млн. от БНТ

От бюджета на правосъдната система бяха взети 20 милиона лева и пренасочени за други цели. По данни на Евростат за 2019 година Българя харчи 0,7 % от брутния вътрешен артикул за правоохранителните орани. Средният разход за тази система в Европейски Съюз е 0,3 на 100, уточни финансовият министър Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция. Спор сред него и предшественика му от ГЕРБ Кирил Ананиев се развихри точно по тази тематика.

На намаляването на бюджета се опълчиха остро от прокуратурата, само че решението за финансите бе предпазено и от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Бюджетната комисия гледа на второ четене държавния бюджет. Депутатите като цяло одобряват текстовете, утвърдени от работната група, а бяха признати малко част от предложенията за промени, направени след първото гласоподаване на проектобюджета.

Бюджетът на Съвет за електронни медии беше понижен със 167 000 лв., като парите ще бъдат дадени за културни институции в чужбина.

От плана за бюджет на Българската национална телевизия ще се вземат 2 милиона лв.. В проектобюджета на Българска национална телевизия няма обосновано предложение за закупуване на огромна част от техниката и някои разноски автоматизирано се завишават с 10 %. Тези пари могат се дадат при актуализацията на бюджета през юли, в случай че се потвърди, че разноските са нужни, сподели ръководителят на комисията Любомир Каримански, който счита, че в Българска национална телевизия има голословни разноски и раздут щат, не е обосновано най-голямото перо в бюджета на малкия екран да са лицензите за спортни излъчвания, а симфоничният оркестър на БНР да е в окаяно положение.

Асен Василев пое ангажимент за основаване на фонд " Радио и телевизия ", с цел да има в действителност самостоятелни медии с без значение финансиране и ръководство. Василев посочи, че не планува финансирането на този фонд да става посредством такси за популацията.

За разноски на общините Бюджетната комисия утвърди отпущането на още 5 милиона лв..

Бюджетната комисия утвърди текстове в проектобюджета за 2022 година, съгласно които минималният размер на държавния запас в края на годината не може да е по-малък от 4,5 милиарда лв., а оптималният размер на държавния дълг не може да е по-голям от 35,5 милиарда лв..

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, е 7,3 милиарда лв.. За задачите на касовото ръководство и заплащанията на бюджетните организации, с изключение на поемането на този дълг може да се поема държавен дълг, който се изплаща до края на настоящата бюджетна година, при изискване, че държавният дълг не се усилва към края на годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР